Calon-anak, sarjana kurang upaya di kalangan siswazah di Konvokesyen ke-47 UKM

Lulusan Sarjana Muda Perubatan Wahida Khalid (tengah) disambut baik oleh ibu bapanya Omai Kalsom Saad dan Khalid Abdullah (kiri) selepas majlis konvokesyen di UKM.

2 November 2019 BANGI: Ketidakupayaan bukan penghalang untuk berjaya bagi graduan Wahida Khalid Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang menerima gulungan mereka di kampus utama di Bangi, Selangor.

Sementara itu, siswazah Sarjana Muda Perubatan Wahida Khalid, 25 tahun, didiagnosis dengan kecacatan arteriovenous tahun lalu selepas menamatkan tahun keempat sekolah medianya. Dia menjadi lumpuh.

“Ia pada mulanya sukar, tetapi saya mengambil cabaran dalam langkah. Saya berbincang dengan timbalan dekan dan pensyarah saya bagaimana untuk menyelesaikan pengajian saya semasa kerusi roda, dan mereka membantu saya banyak, “kata Wahida.

Wahida adalah antara 7655 graduan yang akan menerima gulungan mereka di Majlis Konvokesyen ke-47 UKM, yang akan berlangsung dari hari ini hingga 5 Nov.

Canselor UKM Yang di-Pertuan Besar Negri Sembilan, Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir, mempengerusikan sesi pertama upacara.

Dalam ucapannya, Tunku Mukhriz berkata bahawa anugerah yang diberikan mengiktiraf kecemerlangan teladan yang dipupuk oleh UKM, yang telah menghasilkan graduan berkualiti dalam prestasi dan watak akademik.

“Universiti berfungsi sebagai platform terbuka untuk penerokaan dan pembangunan dalam pelbagai bidang pengetahuan. Walau bagaimanapun, kebebasan akademik harus berdasarkan kebenaran, biasiswa dan integriti yang tinggi seperti pada akhirnya, kehormatan akademik akan menentukan keamanan dan kemakmuran masyarakat, “katanya.